Davy Klaassen, van verlegen tiener naar trotse aanvoerder

Johan Cruijff deed het, Marco van Basten deed het, Patrick Kluivert deed het. En vandaag exact vier jaar geleden schoot Davy Klaassen zichzelf binnen een minuut in dit illustere rijtje. De 18-jarige Hilversummer debuteerde in de Eredivisie voor Ajax en maakte de 0-3 op bezoek bij NEC. Inmiddels is hij onmisbaar bij het huidige Ajax.

Davy Klaassen in zijn eerste Eredivisiewedstrijd tegen NEC
Davy Klaassen in zijn eerste Eredivisiewedstrijd tegen NEC © proshots

Het is best een grappig gezicht. In stadion de Goffert staat een iel, blond mannetje klaar naast de vierde man tijdens de wedstrijd NEC-Ajax op 27 november 2011. Op zijn rug prijkt nummer 39, het bovenschrift luidt ‘Klaassen’.  Van de tribunes wordt het talent toegezongen door de meegereisde supporters als Uruguayaan Lodeiro met het hoofd naar beneden het veld verlaat. Het lied is nog niet afgelopen of de 0-3 staat op het scorebord. Op aangeven van Christian Eriksen heeft Davy Klaassen twee balcontacten nodig om doelman Jasper Cillessen te passeren. Zijn naam is voorgoed gevestigd in de historie van Ajax.

Hoe groot is het contrast met nu. In plaats het te groot zittende tenue zit de aanvoerdersband met drie andreaskruisen stevig om de linkerarm van Klaassen. De international leidt, coacht en neemt Ajax op sleeptouw wanneer zijn teamgenoten de wanhoop nabij zijn.

In zijn vierde jaar als lid van het eerste team is Klaassen belangrijker dan ooit. Rugnummer 39 is ingeruild voor de ‘heilige’ 10. Het te grote tenue van Ajax zit inmiddels strak om zijn volwassen lichaam. In plaats van invaller staat hij wekelijks opgesteld als schaduwspits. Zijn doelpuntenproductie groeit met het seizoen en hij is uitgegroeid tot het verlengstuk van de technische staf van Ajax. In 111 wedstrijden is Davy Klaassen uitgegroeid tot onomstreden en onbetwiste aanvoerder.

Bron: Parool