IJzersterke Davy Klaassen laat Ajax zwijnen tegen PAOK

Ajax is ontsnapt tegen PAOK in een grimmig Thessaloníki. Het kwam, net als in Amsterdam, al snel achter te staan, maar vocht zich alsnog terug. En dat heeft het eigenlijk maar aan één iemand te danken; aan aanvoerder Davy Klaassen.

Dat Ajax überhaupt al voorrondes moet overleven voor een plek in de groepsfase van de Champions League, was natuurlijk al een deceptie voor de club. Toch moest het eerste klusje wel geklaard worden. PAOK heeft minder vermogen en heeft niet de Europese ervaring die ze in Amsterdam wel kennen.

Maar de laatste jaren blijken dat soort ´klusjes´ juist zwaar werk voor Ajax. Zo ging het flink mis tegen onder meer Red Bull Salzburg en ontsnapte het maar net tegen Jablonec in de Europa League. Ook in eigen huis tegen PAOK had Ajax het lastig. De Grieken kwamen op voorsprong en kregen veel ruimte. Ondanks de gelijkmaker van Kasper Dolberg wist Ajax dat het een hectische avond tegemoet zou gaan in Griekenland.

En een hectische avond, dat werd het. Al binnen vijf minuten keken Peter Bosz en zijn mankrachten tegen een achterstand aan: PAOK-aanvoerder Stefanos Athanasiadis kon de bal uit een corner zo binnenlopen nadat Heiko Westermann ‘m volledig miste. Een peperdure fout van de ervaren verdediger, die notabene zijn debuut maakte in Thessaloniki.

Ajax was na de goal helemaal de weg kwijt. Er werd continu heel veel ruimte weggegeven aan de thuisploeg. De Grieken hadden al snel op 3-0 kunnen komen, maar vergaten zichzelf te belonen. Terwijl Jasper Cillessen tot twee keer toe belangrijk was in een één-op-één-situatie, ging hij vervolgens zelf in de fout. Het liep allemaal maar net goed af voor hem en zijn teamgenoten. Garry Mendes Rodrigues was nog het dichtstbij, maar raakte de lat.

Maar precies op het goede moment sloegen de Amsterdammers toe. Davy Klaassen mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Nick Viergever duidelijk werd vastgepakt binnen de zestienmeter. De aanvoerder schoot de bal overtuigend in het dak van ‘t doel: 1-1. Het gaf Ajax wat meer vertrouwen, maar er werden nog steeds te veel fouten gemaakt. De beste kansen waren telkens voor PAOK.

Het leek af te stevenen op een verlenging, totdat Klaassen de bal voor de voeten kreeg. Hij kon ineens uithalen vanaf 20 meter en schoot na de stuit heerlijk binnen in de korte hoek, onhoudbaar voor doelman Panagiotis Glykos. Een verlossende drop-kick in de 88e minuut, terwijl Ajax meerdere malen wist te ontsnappen aan uitschakeling. De ploeg mag zijn aanvoerder op blote knieën bedanken, want goed was het zeker niet.

Bron: FC Update